Freestylen in het zwembad

Tijdens het eskimoteren op 3 februari was er ook de mogelijkheid om eens uit te proberen hoe het eigenlijk is om in een freestyle boot te varen. Er waren een aantal boten van Okawa beschikbaar, en die werden goed gebruikt.

Waar een slalomboot best wel stabiel is in de voor-achter richting, is dat bij een freestyleboot een heel ander verhaal, doordat ‘ie een stuk korter is. We hebben geoefend met het op de voorpunt staan. Dat leer je door eerst de rand van het zwembad te gebruiken om rechtop te blijven. Een volgende stap zou kunnen zijn om een drijvend object te gebruiken als houvast, met als uiteindelijke doel om met alleen je peddel rechtop te kunnen blijven staan. Ook hebben we geoefend met rondjes draaien door alleen je buikspieren te gebruiken. Dat is een belangrijke oefening om uiteindelijk te kunnen cartwheelen (een radslag maken met je boot), omdat je er je buikspieren en de controle over je boot in alle richtingen mee traint.

Behalve op de voorpunt staan en rondjes draaien werden er nog allerlei andere dingen uitgeprobeerd. Hoe zou zo’n boot nou eigenlijk rollen? Het bleek in elk geval een stuk makkelijker om uit te stappen dan uit een slalomkano, vanwege de grotere kuip. Kun je met een freestyle boot ook van de duikplank springen? Ja hoor, geen probleem, Polo gooit je er graag vanaf. Zit het lekker? Jazeker, en met de kussentjes voor je benen heb je geen last van pijnlijke knieĆ«n.

Wil je het ook eens proberen, laat het dan even weten!
Irene