Materiaal

Om comfortabel te kunnen kayakken heb je best een hoop materiaal nodig. Als je kennis wilt maken met de kanosport kan de kanoclub vaak materiaal tijdelijk ter beschikking stellen. Als je het leuk vindt en door wilt gaan is het verstandig eigen materiaal aan te schaffen. Het is niet nodig meteen alles nieuw te kopen. Het meest kostbare materiaal, een boot en peddel zijn via bijvoorbeeld clubleden vaak tweedehands over te nemen. Het is wel belangrijk materiaal te hebben dat bij je lengte en gewicht past.

Kleding

Wanneer je begint met kanoën is het niet nodig direct een volledige outfit aan te schaffen. Een spatzeil, om de kuip van je boot af te sluiten, is al een goed begin. Het best kan je kiezen voor een neopreen spatzeil omdat deze het best om de kuip blijft zitten en in de winter zelfs wat warmte vasthoudt.

Helm en zwemvest zijn belangrijk voor je eigen veiligheid. Om lekker te kunnen blijven bewegen is het belangrijk dat het zwemvest niet te groot is en dat er geen losse dingen aan zitten. De helm moet voor de wedstrijden CE gekeurd zijn. ‘Wildwater’ is bijna het enige merk helm die daar aan voldoet, neem er een zonder(!) plastic oorflappen.

anorak broek helm schoen spatzeil thermo zwemvestlangebroek

Verder zijn er nog broekjes, schoentjes, thermoshirts en waterdichte jacks (zie plaatjes). Neopreen pakken worden weinig/niet gebruikt omdat die de bewegingsvrijheid belemmeren. Een extra thermoshirt en een goed winterjack zijn vaak al warm genoeg voor in de kou.

Al deze spullen kun je vinden bij verschillende kanowinkels. In Nederland zijn er 2 grote online kano winkels, Kanoshop.nl en Arendbloem.nl. Bij Kanoshop hebben we als VKC leden 10% korting. Je hoeft natuurlijk niet altijd alles nieuw aan te schaffen. Schrik niet van de prijzen die op de websites voorbij komen want een simpel jackje begint met 30 à 40 euro en kan oplopen tot een paar honderd euro. Je trainer kan je daarover adviseren zodat je niet te veel betaald maar dat je wel met de juiste spullen thuis komt.

Je kunt ook bij de Decatlon in Best in het watersportrek kijken. Hier hebben ze voor scherpe prijzen wetsuits, lycra`s (shirtjes voor in de zomer) en thermoshirts (voor wanneer het wat kouder is). Binnen de club wordt er ook kleding ingezameld die overbodig is, zodat beginnende leden daar weer gebruik van kunnen maken. De beste tip die we je kunnen geven is, vraag altijd je trainer om advies voordat je iets koopt. Deze hebben al veel ervaring en zijn bekend binnen de club en weet je meestal wel de juiste informatie te geven en/of aan een mooi adresje te helpen voor nieuwe of tweedehands materiaal.

Boot

Een boot is op veel plaatsen tweedehands over te nemen of nieuw te koop bij bijvoorbeeld Double Dutch. Er zijn een hoop verschillende modellen op de markt. Het grootste verschil is er tussen de oude 4-meter en de nieuwe 3.5-meter modellen. Na de Olympische Spelen in 2004 zijn er nieuwe bootlengtes ingevoerd. De kortere boten zijn wendbaarder waardoor er moeilijkere poortcombinaties mee te varen zijn. Ook is het makkelijker in deze boten te leren kanoën omdat ze wendbaarder zijn. Afgezien van de lengte is het belangrijk om een boot te vinden met een goed volume dat past bij je gewicht. Kijk daarbij niet alleen of een boot op vlakwater groot genoeg is, maar vooral op wildwater. Vooral daar zal je het effect van een kano die precies bij je lichaamsgewicht past merken. Vraag je trainer om tips waar tweedehands boten te vinden zijn en welke boten voor jou geschikt zijn. Al vanaf 50 euro zijn tweedehands boten te vinden, vaak heb je dan wel een ouder model, maar goed genoeg om mee te beginnen.

We hebben ook een aantal clubboten die je kunt huren voor tijdens de training als je net lid wordt. Voor de kosten daarvan, zie de pagina contributie.

Peddel

Net als kano’s zijn ook peddels er in veel verschillende soorten of maten. Het eerst waar je naar kijkt is of je een peddel met een rechte of geknikte steel wilt. Als je begint met kanoën is het verstandig een rechte peddel te nemen. Als je verder gevorderd bent kan je een peddel met geknikte steel overwegen omdat deze vaak stabieler in het water staan. Verder is de lengte van de peddel en de bladgrootte van belang. Laat je hierbij altijd door je trainer of de verkoper adviseren. De lengte van slalompeddels ligt vaak tussen de 194cm voor jeugd en dames en 203cm voor junioren/senioren.