Algemeen

Kanoen is een sport, waarin je kunt groeien. Afhankelijk van je wensen kan deze groei gericht zijn op de verbetering van je eigen techniek om met meer plezier te varen of meer gericht op het varen van wedstrijden. Voor de aankomende wedstrijdvaarder dragen de trainingen bij tot een optimale techniek, om zo snel mogelijk, foutloos een slalom parcours te kunnen varen. Trainen op de Volmolense kano club is een perfecte manier om plezier te hebben en tegelijk aan verschillende belangrijke aspecten van het lichaam te werken.

Er wordt training gegeven aan zowel wedstrijdvaarders als recreanten. Om goed te worden in deze sport zijn een goede techniek en balans cruciaal. Ook kracht en conditie komen om de hoek kijken. Aan al deze aspecten wordt gewerkt tijdens trainingen op de Volmolense kano club. Op alle niveau’s kan er bij de Volmolense kano club uitstekend getraind worden.

Met beginners wordt vooral gewerkt aan het inslijten van de basistechnieken zoals de juiste peddelslagen, bootbeheersing  en houding. Zodra die er goed inzitten wordt er verder gewerkt aan wat moeilijkere technieken, waarbij  nog steeds basishouding en technieken nog steeds van belang zijn. Dit gebeurt allemaal op het lichtstromende water van de Dommel. In vergelijking tot veel kanoverenigingen heeft de Volmolense kano de voordelen van een vast slalomparcours op licht stromend water. Als extra trainings mogelijkheid beschikt de VKC over een stroomversnelling achter de molen. Deze stroomversnelling maakt het dat de beginselen van het wildwater varen perfect worden aangeleerd bij beginners. Ook met ervaren kanoërs kan hier nog steeds goed gewerkt worden aan verschillende aspecten. Eens per jaar wordt er tijdens het zomerkamp een week lang training gegeven op een wildwater baan in Frankrijk.

Binnen onze club staan veilig en technisch goed leren varen centraal. Hier wordt aangewerkt doormiddel van een overzichtelijke structuur. Zodat u kan zien waar u staat/hoe het met uw sportieve ontwikeling gaat, en wat er gaat gebeuren en waar de accenten voor een verder ontwikkeling moeten worden gezet. Daarnaast kan naar uw behoefde ook gewerkt worden aan kracht en conditie. De trainingen worden verzorgd door ervaren trainers, waarvan de meesten inmiddels al veel ervaringen hebben bij nationale- en internationale wedstrijden. De trainers en sporters van de Volmolense Kano Club zijn dan ook eigenlijk wel succesvol te noemen. Als kanoclub is de VKC zowel in het verleden als nu succes vol in het afleveren van topsporters winnaars van Worldcups , een Europees kampioen, een wereldkampioen en meerdere Olympiërs.

De trainingen worden in de late namiddag en avond gegeven. De trainingen zelf duren een uur, er wordt wel verwacht dat een zelfstandige warming up gedaan wordt. De tijden worden meestal afgestemd met de groepen. Deze groepen bestaan ongeveer uit 6 sporters, zodat de trainer zijn aandacht goed over iedereen kan verdelen. Natuurlijk bestaat de mogelijk om buiten de trainingen om te trainen op het parcours, als je hiervoor genoeg ervaring hebt.