Training

Bij de VKC geven we training in slalomvaren. Hierdoor leer je heel goed de vaardigheden om om te gaan met je boot en stromend water. Deze vaardigheden zijn een goede basis voor het wedstrijd wildwater slalomvaren maar ook voor de andere takken van wildwater sport zoals het toervaren. Op de Dommel bij de Volmolen hebben wij een parcours waar het gehele jaar op kan worden gevaren. In het verval achter de watermolen hebben we zelfs echt wild stromend water waar de meer gevorderde technieken getraind worden. Door onze instructeurs wordt hier training gegeven. In principe wordt er één uur per week getraind. De reguliere training is op dinsdag, woensdag of donderdag tussen 18:00 en 21:30 uur en op vrijdag tussen 16.00 en 18.00 uur.

Er zijn per jaar twee trainingsblokken: zomertraining van april tot oktober en wintertraining van oktober tot april. Nu vragen mensen zich vaak af of in de winter buiten kanoën niet te koud is. Dit valt in de praktijk reuze mee, als je je goed kleedt heb je geen last van de kou (het naar de club fietsen en terug is meestal kouder). Je bent actief bezig en je zit op het water en er niet in. Tot -5 graden geven we training bij de VKC. Bij lagere temperaturen wordt er geen training gegeven (dit komt zelden voor). Voor leeftijden vanaf 12 jaar is wintertraining dus zeker een aanrader. Verder wordt er in de winter in het zwembad een kanorolcursus gegeven en bij voldoende animo kunnen we het zwembad vaker afhuren om in de winter te blijven varen met de wat jongere kinderen (en om de ouders ook eens in de boot te krijgen).

Lees hier meer over het trainingsprogramma, of kijk hier hoe je een proeftraining kunt doen.

Trainingen in het buitenland

Kanoslalom vindt (normaal gesproken) plaats op snelstromend water. Helaas valt de Dommel niet onder die categorie. Om die reden wordt er door VKC-leden regelmatig in het buitenland getraind. Plaatsen in de nabije omgeving zijn daarvoor Hohen Limburg in Duitsland of Sauheid in België. Meestal gaan we dan in één dag op en neer, waarbij onderling vervoer wordt geregeld. Verder zijn er nog ontelbare andere riviertjes te vinden binnen Europa waar meerdaagse weekend trips naartoe gaan. Op deze manier kom je op de mooiste plekjes met je sport.

Kanorollen

Omdat veiligheid op het water van levensbelang is, stimuleren we beginnende kanoërs om zo snel mogelijk te leren kanorollen: rechtop komen met je kano zonder uit te hoeven stappen. Deze vier lessen worden gegeven in het najaar en of de winter in een van de binnenbaden in de omgeving.

Recreatief kanoën

Naast de kanoslalom wedstrijdsport proberen we als vereniging te laten zien dat je met een kano ook op andere manieren de sport kunt beleven: iedere jaar organiseert de VKC de Bekentocht, waarbij er toertochten op de Brabantse riviertjes worden gevaren. Ook zie je wel vaker dat er met een aantal leden afgesproken wordt om in de Eifel of Ardennen te gaan varen.

Zomerkamp

Eén keer per jaar gaan we voor een week op Zomerkamp, om te kunnen trainen op snel stromend water. We gaan dan naar een wildwaterbaan met een camping erbij, daar kamperen we met zijn allen. Je kunt 1 of 2 keer per dag trainen. Van leden die jonger zijn dan 16 jaar wordt verwacht dat tenminste één van de ouders meegaat, tenzij met andere ouder(s) overeengekomen is dat zij op hun kinderen letten.

Wedstrijden

Eens per jaar, meestal in mei, organiseert de VKC een wedstrijd die meetelt voor de Holland Cup van het Watersportverbond. Daarnaast doen wij mee aan wedstrijden bij de andere kanoverenigingen in Nederland. Het seizoen wordt afgesloten met een wedstrijd om de Nederlandse Kampioenschappen, waarbij ook de Holland Cup wordt uitgereikt.