Trainingsprogramma

Aantrekkelijk en uitdagend trainingsprogramma voor de VKC

Geholpen door onze internationale senior VKC slalom coach Han Bijnen hebben we een aantrekkelijk en uitdagend trainingprogramma voor de VKC in elkaar gezet.

Het hoofddoel dat we met de VKC-trainingen  willen bereiken is dat we mensen die deelnemen aan de VKC-trainingen technisch goed en veilig leren slalom kanoën.

Binnen de structuur die we tijdens de trainingen aanbieden staan de volgende punten centraal

– Uitdaging op ieder niveau (van beginner tot topsporter).
– Mensen duidelijk het gevoel geven dat ze dingen leren.
– Het leerdoel is verhogen van het technisch niveau.
– Een duidelijk leerprogramma.

Bij de trainingen zal dus sterk de nadruk liggen op het leren en verbeteren van techniek en minder op training van conditie en duurvermogen. Dit laatste is ook belangrijk is maar als men conditie en duurvermogen wil trainen dan kan dit ook buiten de VKC-training.

Duidelijke structuur voor VKC trainingen

De structuur steekt als volgt in elkaar: de (winter)trainingsperiode van 20 weken is verdeeld in 4 blokken van 5 techniektrainingen. In deze blokken staat vast waar de focus op gelegd wordt bij alle trainingsgroepen. Voor elke groep natuurlijk op een passend uitdagend niveau. Hierdoor is het voor iedereen duidelijkwat er elke training gedaan wordt. De blokken zijn zo opgebouwd dat alles steeds elke week terugkomt. Dit stimuleert het gevoel van dingen leren en zorgt voor een hoger technisch niveau binnen de VKC.

Een blok ziet er zo uit:
Week  1: Houding en Slag
Week 2: Af combinatie’s
Week 3: Oppoorten
Week 4: Combinaties
Week 5: Toepassing op wild water

Er hangt een schema in de loods met de aspecten per training. Dit is een belangrijk uitgangspunt en biedt houvast voor de mensen die training hebben en voor de trainers. Natuulijk kan hier wel eens van af worden geweken bij bijvoorbeeld extreme kou.

Voor de mensen die een keer per week trainen word er alleen een techniek training gegeven. De mensen die twee keer per week trainen mogen in die tweede training laten zien dat ze de aangeleerde technieken ook kunnen toepassen in een fysiek zwaardere training.  Mensen die slechts één keer trainen en toch fysiek zwaar willen trainen kunnen natuurlijk ook perfect in hun eigen tijd een fysiek zware training doen met de tips van de techniektraining in hun achterhoofd.