Wat doen we?

De Volmolense Kano Club (VKC) is een vereniging van sporters, die een uitdaging zoeken op snel stromende rivieren. Binnen de VKC zijn hiervoor twee mogelijkheden. Je kunt kiezen voor kanoën of voor raften. De vorm van kanoen die binnen de VKC vooral wordt beoefend is kanoslalom varen. Dat wil niet zeggen dat er binnen de VKC alleen maar leden zijn die dit als wedstrijdsport beoefenen.
Kanoën is een sport die je op vele manieren kunt beoefenen: varen op Nederlandse wateren of in het buitenland. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de sneller stromende rivieren in de Ardennen
De trainingen binnen de vereniging zijn er op gericht de sporter vaardigheid en beheersing van het kanoën te leren, zie kopje Training. De sporter bekijkt zelf op welke manier hij of hier verdere invulling aangeeft.

Wildwater kanoslalom
slalomWildwater kanoslalom is een zeer dynamische sport waarbij vaardigheid en bootbeheersing in combinatie met de waterkrachten, de uitdaghing voor de csporter zijn om de snelste weg van het parcours naar beneden te vinden. Bij kanoslalom is het de bedoeling een vooraf aangegeven route zo snel mogelijk en foutloos te varen. Deze route wordt aangegeven door groene en rode paaltjes die boven het water hangen. Het aanraken of foutief bevaren van de poortjes levert strafsecondes op die bij de vaartijd opgeteld worden.
Als je kennis wilt maken met de kanosport kan de kanoclub materiaal tijdelijk ter beschikking stellen. Als je het leuk vindt en door wilt gaan is het verstandig eigen materiaal aan te schaffen. Het is niet nodig meteen alles nieuw te kopen. Het meest kostbare materiaal, een boot en peddel zijn via bijvoorbeeld clubleden vaak tweedehands over te nemen. Maar het is belangrijk materiaal te hebben dat bij je lengte en gewicht past. Als je een eigen boot hebt, kan die in de botenloods geplaatst worden. Voor meer info over materiaal, zie de materiaalpagina.

VKC Rafting
vetSinds 2008 is er een extra activiteit bij de Volmolense Kano Club in de vorm van wildwater raften. Er is een speciale afdeling voor opgezet met de naam VKC Rafting. Deelnemers aan deze activiteit trainen wekelijks op het parkoers van de VKC maar ook op andere trajecten van de Dommel, bijvoorbeeld stroomafwaarts richting Eindhoven en stroomopwaarts richting het dorpje Dommelen. Met het trainen van het wildwater raften op de locatie bij het clubhuis maak je gebruik van een boot en peddel van de club.
Bij VKC Rafting is er aandacht voor het wedstrijdvaren in binnen- en buitenland. Als het binnen de mogelijkheden ligt van een team en de wens is er, dan kunnen raftteams zelfs opgeleid en getraind worden om deel te nemen aan NK’s, Europa cup’s, EK’s en evt. WK’s.
Naast de wedstrijddiscipline is er ook aandacht voor het recreatieve varen in de Alpen, op zee of zelfs op de kunstmatige baan van DWD in Zoetermeer.
Het huren van rafts of het inhuren van een stuurman of trainer is ook mogelijk. Veiligheid is een belangrijk aandachtspunt van VKC Rafting.